1270 Μέρες

Όλα όσα χρειάζεται να ξέρετε για τη νευρολογική ανάπτυξη του μωρού
σας από τη σύλληψη μέχρι τα τρίτα του γενέθλια

Εισαγωγή

Τα μωρά είναι καταπληκτικά και ο εγκέφαλός τους συναρπαστικός! Η ανάπτυξή του εξαρτάται απόλυτα από την επικοινωνία που έχουν με τους φροντιστές τους. Ξεκινάει από τη σύλληψή τους, όταν ακόμα βρίσκονται μέσα στην κοιλιά της μαμάς τους, και συνεχίζει με άλματα τα τρία πρώτα χρόνια της ζωής τους, πριν αρχίσει να επιβραδύνει το ρυθμό της.

Στο σύνολο, περίπου 1270 μέρες, που θα καθορίσουν την υπόλοιπη ζωή τους.

Όταν τα μωρά νιώθουν ασφάλεια και αγάπη, η ανάπτυξή τους ακμάζει. Σε κάθε τους αλληλεπίδραση με τους γύρω τους, δημιουργούνται συνάψεις στους νευρώνες του εγκεφάλου τους. Μέσω του παιχνιδιού και της διερεύνησης, οι συνάψεις αυτές δυναμώνουν, και τα μωρά μας γίνονται πιο έξυπνα. Το μόνο που χρειάζονται τα μωρά είναι η επαφή με άλλους ανθρώπους. Το μόνο που χρειάζονται, είμαστε εμείς, οι γονείς τους.

Μέσα από αυτόν τον πρωτότυπο επιμορφωτικό κύκλο διαδραστικών ομάδων για μέλλοντες και νέους γονείς, θα μάθουμε πώς να έχουμε ποιοτικές αλληλεπιδράσεις γεμάτες αγάπη με τα μωρά μας. Θα καλύψουμε έξι γενικές ενότητες: την ανάπτυξη του εγκεφάλου των μωρών, την επικοινωνία μαζί τους, το παιχνίδι, το κλάμα και τους αποχωρισμούς, τον ύπνο και την αυτοφροντίδα των γονέων. Θα γελάσουμε και θα παίξουμε και θα παρατηρήσουμε πώς αντιδρούν σε κάθε μας κίνηση. Θα μάθουμε πώς να χαλαρώνουμε με τα μωρά μας, ακόμα και όταν βρίσκονται σε ένταση. Θα μοιραστούμε σκέψεις, προβληματισμούς και μικρές νίκες με άλλους γονείς.

Το πρόγραμμα αυτό είναι ιδιαίτερο ως προς τη δομή του, καθώς συνδυάζει τέσσερις ενότητες δραστηριοτήτων:

  • το επιμορφωτικό κομμάτι, κατά το οποίο θα σας μεταδώσω απλοποιημένα σύγχρονα ερευνητικά ευρήματα για τη νευρολογική ανάπτυξη των μωρών και τι την επηρεάζει στο περιβάλλον τους
  • το πρακτικό κομμάτι, όπου θα εστιάσουμε στην πρακτική εφαρμογή των ερευνητικών ευρημάτων και τι σημαίνουν στην πράξη για τη ζωή μας με τα μικρά μας
  • το κοινωνικό κομμάτι, καθώς θα σας δοθεί η ευκαιρία να γνωρίσετε και να συνδεθείτε με άλλους γονείς και να δημιουργήσετε επαφές που ίσως διαρκέσουν και πέρα από το πρόγραμμα αυτό
  • το υποστηρικτικό κομμάτι, όπου θα σας δοθεί ο χώρος για αναστοχασμό και για να εκφράσετε με ασφάλεια τους όποιους φόβους σας, δυσκολίες ή απορίες, και να λάβετε απαντήσεις, στήριξη και καθοδήγηση.

Το πρόγραμμα αυτό είναι ιδιαίτερα διαδραστικό και το ακριβές περιεχόμενό του θα εξαρτηθεί από τις απορίες και τα κενά των συμμετεχόντων. Συνεπώς ο κάθε κύκλος θα είναι ελαφρώς διαφορετικός από τους υπόλοιπους.

 

“Όσοι ξεκινούν με προβάδισμα, παραμένουν με προβάδισμα”
– Δρ Ευρυδίκη Ζαφειρίου

Πληροφορίες

Σε ποιους απευθύνεται

Μέλλοντες και νέους γονείς

Συχνότητα

Εβδομαδιαία

Διάρκεια

120 λεπτά x2

Σύνολο συναντήσεων

2 (120 λεπτά η κάθε συνάντηση)

Αριθμός συμμετεχόντων

8-10 ζευγάρια

Της Δρ Ζαφειρίου, Εκπαιδευτική Ψυχολόγος, Παιδοψυχολόγος, Σύμβουλος Γονέων και Εκπαιδευτικών