Ψυχολογικές Υπηρεσίες

Δείτε τις υπηρεσίες που προσφέρονται από
την Δρ Ευρυδίκη Ζαφειρίου

Συμβουλευτική
Γονέων

Μπορεί να νιώθετε απελπισμένοι με μια καθημερινή συμπεριφορά του έφηβου γιου σας, να είστε απλά προβληματισμένοι με την ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων του νηπίου σας, να θέλετε βοήθεια με μια διάγνωση που έλαβε πρόσφατα το παιδί σας, ή να σας απασχολεί η αντιπαλότητα μεταξύ των παιδιών σας. Κανένα ζήτημα δεν είναι πολύ μικρό ή πολύ μεγάλο για να το μοιραστούμε. Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε στον ρόλο μας ως γονείς είναι καθημερινές και αμέτρητες, και κανένας γονέας δε θα έπρεπε να νιώθει μόνος ή αβοήθητος στο ρόλο του. Παρότι πολλές φορές δεν το νιώθουμε, είμαστε ο πιο σημαντικός άνθρωπος στη ζωή του παιδιού μας, και η δύναμή μας στη διαμόρφωση της σχέσης μας είναι τεράστια. Μαζί μπορούμε να δουλέψουμε ώστε να νιώσετε την αυτοπεποίθηση, την επάρκεια και την ικανοποίηση που κάθε γονέας θα έπρεπε να νιώθει στο ρόλο του.

Συμβουλευτική
Εκπαιδευτικών

Ο ρόλος του εκπαιδευτικού γίνεται όλο και πιο απαιτητικός με την πάροδο του χρόνου, και ο δάσκαλος ή η καθηγήτρια καλείται να αντιμετωπίσει νέες προκλήσεις, για τις οποίες ίσως να μην είναι άρτια προετοιμασμένοι. Ειδική αγωγή, συμπεριφορικές προκλήσεις, μαθησιακές δυσκολίες, περίπλοκα οικογενειακά περιβάλλοντα, δυσκολίες στην επικοινωνία ή και συγκρούσεις με συναδέλφους ή γονείς και σχολικός εκφοβισμός είναι μερικά από τα προβλήματα που συχνά απασχολούν τους εκπαιδευτικούς με τους οποίους δουλεύω. Είτε χρειάζεστε να εμβαθύνετε τις γνώσεις σας σε ένα συγκεκριμένο πεδίο, είτε θέλετε να βελτιώσετε τις σχέσεις σας με κάποια μαθήτρια, γονέα ή συνάδελφο, είτε θέλετε πρακτικές και άμεσα εφαρμόσιμες στρατηγικές για την τάξη, μπορούμε να τα επιτύχουμε μέσα από ατομική συμβουλευτική.

Ειδική
Αγωγή

Παρέχεται καθοδήγηση και υποστήριξη σε γονείς και εκπαιδευτικούς παιδιών και εφήβων με ανάγκες ειδικής αγωγής, όπως για παράδειγμα διαταραχές του αυτιστικού φάσματος, διαταραχή ελλειματικής προσοχής και υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ), γενετικά σύνδρομα, κινητικές αναπηρίες, αισθητηριακές δυσκολίες, επικοινωνιακές δυσκολίες, και άλλες διαταραχές. Είτε υπάρχει ήδη επίσημη διάγνωση ΚΕΔΥΥ, είτε βρίσκεστε στο αρχικό στάδιο υποψίας κάποιας σημαντικής δυσκολίας, μπορώ να σας κατευθύνω με πρακτικές συμβουλές αντιμετώπισης του θέματος στο σπίτι και το σχολείο.

Ομάδες
Γονέων

Θα γίνω καλή μαμά; Είναι φυσιολογικό το μωρό μου να θέλει συνέχεια αγκαλιά; Η μπέμπα μας κλαίει ασταμάτητα και έχουμε να κοιμηθούμε βδομάδες, μπορούμε να κάνουμε κάτι για να την ηρεμήσουμε;

Αυτά και δεκάδες άλλα ερωτήματα αγχώνουν τους μέλλοντες και νέους γονείς, σε έναν από τους δυσκολότερους ρόλους. Πλήθος ερευνών υποστηρίζει πως η πιο σημαντική περίοδος για τη νευρολογική ανάπτυξη του εγκεφάλου ενός ανθρώπου είναι από τη μέρα της σύλληψής του μέχρι τα τρίτα του γενέθλια. Μέσα από αυτόν τον πρωτότυπο κύκλο ταχύρρυθμων εκπαιδευτικών ομάδων γονέων θα καλύψουμε θέματα που απασχολούν και φοβίζουν, όπως η ανάπτυξη δεσμού με το έμβρυο, ο θηλασμός, η επαφή με το μωρό και η αγάπη μέσα από το παιχνίδι. Ένας στοχευμένος συνδιασμός επιμορφωτικού περιεχομένου και διαδραστικών δραστηριοτήτων, με στόχο να αποκτήσετε τις απαιτούμενες γνώσεις και την αυτοπεποίθηση στο γονεϊκό σας ρόλο, αλλά και ένα πολύτιμο κοινωνικό δίκτυο νέων γονέων.

Μαθησιακές
Δυσκολίες

Είτε είστε γονέας είτε εκπαιδευτικός, ζητήστε βοήθεια για μαθητές και μαθήτριες με χαμηλή ακαδημαϊκή απόδοση, με δυσκολίες ανάγνωσης και γραφής, με δυσκολίες συγκέντρωσης και προσοχής, με δυσκολίες μνήμης και άλλες δυσκολίες μάθησης. Η ψυχολογική παρέμβαση μπορεί να έχει τη μορφή συμβουλευτικής με τους ενδιαφερόμενους γονείς, εκπαιδευτικούς και μαθητές-μαθήτριες, παρατήρησης μέσα στην τάξη και το σχολικό περιβάλλον, και χρήση ψυχομετρικών εργαλείων για την αξιολόγηση των ικανοτήτων του/της μαθητή/μαθήτριας. Προϊόν αυτών των δράσεων θα είναι ο σχεδιασμός  προγραμμάτων στήριξης των μαθητών-μαθητριών για την αντιμετώπιση των δυσκολιών τους.

Κύκλοι Λύσεων
30'

Μια πρωτοπόρα προσέγγιση ομαδικής επίλυσης προβλημάτων,   εμπνευσμένη από την Εστιασμένη στη Λύση Σύντομη Θεραπεία (Solution-focused Brief Therapy).

Λέγεται πως η πιο πολύτιμη πηγή γνώσης βρίσκεται στους συνοδοιπόρους μας. Μέσα από τη δομή αυτού του μοντέλου και με τον συντονισμό μου μαθαίνετε πώς να επιλύετε προβλήματα που σας απασχολούν αποδοτικά και με τη βοήθεια συναδέλφων σας (αν είστε εκπαιδευτικός) ή άλλων γονέων (αν είστε γονέας) μέσα σε 30 μόλις λεπτά.

Κοινωνικές και
Συναισθηματικές Δυσκολίες

Κάποιες από τις συνήθεις δυσκολίες αυτής της κατηγορίας που βιώνουν τα παιδιά και οι έφηβοι συμπεριλαμβάνουν δυσκολίες ψυχικής υγείας, δυσκολίες συναισθηματικής αυτορρύθμισης, χαμηλή αυτοεκτίμηση, ξεσπάσματα θυμού, δυσκολίες στις σχέσεις με συνομηλίκους, έλλειψη κινήτρων, σχολικός εκφοβισμός, αυτοτραυματισμός και σεξουαλικά επικίνδυνη συμπεριφορά. Δυσκολίες αυτού του είδους συχνά παρουσιάζονται ως δυσκολίες συγκέντρωσης, μνήμης, μάθησης, ή και ως ψυχοσωματικές δυσκολίες, για παράδειγμα πονοκέφαλοι ή πονόκοιλοι. Αντιμετωπίζοντάς τες προάγεται όχι μόνο η υγιής ψυχική ανάπτυξη του παιδιού και εφήβου, αλλά και οι υπόλοιπες εκφάνσεις της ζωής τους.

Θεραπεία Παιδιών και
Εφήβων

Βραχυπρόθεσμες θεραπευτικές παρεμβάσεις παιδιού και εφήβου με μια εκ των τριών προσεγγίσεων: Cognitive Behavioural Therapy (CBT), Motivational Interviewing ή Solution-focused Brief Therapy.

Σε περιπτώσεις όπως το άγχος εξετάσεων, η αποφυγή σχολείου, η δυσκολία διαχείρισης θυμού, η έλλειψη κινήτρων και η χαμηλή αυτοεκτίμηση, τα παιδιά και οι έφηβοι μπορεί να επωφεληθούν από τις παραπάνω θεραπευτικές παρεμβάσεις. Αυτές τείνουν να διαρκούν από μία έως έξι συνεδρίες και λαμβάνουν χώρα ατομικά μεταξύ ψυχολόγου και παιδιού ή εφήβου. Η ενημερωμένη συγκατάθεση συμμετοχής του παιδιού ή εφήβου είναι απαραίτητη.

Θεραπευτική Διαδραστική
Βιντεοσκόπηση

Μια ακόμα πρωτοποριακή μέθοδος που αξιοποιεί σύγχρονα μέσα τηλεπικοινωνιών και λογισμικού. Απευθύνεται σε όλους τους γονείς που θέλουν να βελτιώσουν τη σχέση και την επικοινωνία τους με τα παιδιά τους.

 Είτε αντιμετωπίζετε χρόνιες δυσκολίες επαφής με το παιδί σας, είτε μια προσωρινή περίοδο κρίσης, η μέθοδος της Θεραπευτικής Διαδραστικής Βιντεοσκόπησης δρα σαν καθρέφτης της σχέσης σας και σας βοηθά να εντοπίσετε όλα όσα λειτουργούν σωστά, να θέσετε στόχους για όσα θέλετε να αλλάξετε, και να βελτιώσετε βήμα βήμα τους τρόπους σύνδεσής σας με τη βοήθεια του θεραπευτή σας. Τα αποτελέσματα είναι θεαματικά από την πρώτη κιόλας συνεδρία.

Διαγνώσεις
ΚΕΔΑΣΥ

Είτε είστε γονέας που λάβατε πρόσφατη διάγνωση από το ΚΕΔΥΥ και αναζητείτε περαιτέρω επεξηγήσεις, είτε εκπαιδευτικός που χρειάζεται πρακτική στήριξη στην εφαρμογή των προτάσεων της γνωμάτευσης, μπορώ να σας βοηθήσω με την πολυετή εμπειρία μου στο ελληνικό και αγγλικό σύστημα διαγνώσεων ειδικών αναγκών και μαθησιακών δυσκολιών.

Εποπτεία Εκπαιδευόμενων
& Νέων Ψυχολόγων

Μέσα σε ένα εχέμυθο και συστηματικό περιβάλλον, παρέχεται η δυνατότητα σε εκπαιδευόμενους, νέους ή και πιο έμπειρους ψυχολόγους να συζητήσουν θέματα που προκύπτουν στον εργασιακό τους χώρο, να αναστοχαστούν, να λάβουν καθοδήγηση προς ενήμερες αποφάσεις, και να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους στον ρόλο τους.  Όπως ορίζουν οι κώδικες δεοντολογίας των επαγγελμάτων ψυχικής υγείας.

Εκπαιδευτικές
Ημερίδες

Για εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης.

Μπορείτε να επιλέξετε από ένα φάσμα προετοιμασμένων σεμιναρίων ή να επικοινωνήσετε μαζί μου για τη διαμόρφωση μιας ημερίδας εστιασμένης σε οποιαδήποτε δυσκολία και στο δικό σας εκπαιδευτικό περιβάλλον. Σε κάθε περίπτωση η ημερίδα θα  προσαρμοστεί στο δικό σας πλαίσιο και ανάγκες. Για παραδείγματα προεπιλεγμένων σεμιναρίων πατήστε εδώ. 

Εποπτεία
Εκπαιδευτικών

Ο ρόλος του εκπαιδευτικού γίνεται όλο και πιο περίπλοκος, και ο διαθέσιμος χρόνος τους όλο και πιο περιορισμένος. Μέσα από τις ομάδες εποπτείας με συντονίστρια εμένα, δίνεται η ευκαιρία σε δασκάλους, καθηγητές και άλλους σχολικούς εργαζομένους να μοιραστούν σε ένα περιβάλλον απόρρητου και εμπιστοσύνης τυχόν προβληματισμούς που έχουν. Είτε αυτό αφορά μαθητές με δυσκολίες συμπεριφοράς, είτε  κάποια διάγνωση ειδικής αγωγής, είτε κάποιο συστημικό πρόβλημα μέσα ή έξω από την τάξη, μέσα από την ομαδική συμβουλευτική μπορείτε να βοηθηθείτε με πρακτικές και άμεσα εφαρμόσιμες στρατηγικές.


Coaching

Προσφέρεται σε εκπαιδευτικούς και άλλους επαγγελματίες με στόχο την βελτίωση αποδοτικότητας και την αυξημένη γνώση και ικανότητες στο αντικείμενό τους. Μέσα από την ανάλυση των δυνατοτήτων και των δυσκολιών που αντιμετωπίζει ο συμμετέχων, η διαδικασία καταλήγει στην αποτελεσματική αυτοδιαχείριση προβλημάτων που προκύπτουν στον εργασιακό χώρο μέσω της βραχυπρόθεσμης στοχοθέτησης.


Covid-19

Λίγες συνθήκες που θα βιώσει ένας άνθρωπος στο πέρασμα της ζωής του παρομοιάζουν την πανδημία που βιώνουμε από τον χειμώνα του 2020. Όπως συμβαίνει σε κατάστασεις κρίσεων και αστάθειας, το αντίκτυπο του covid έχει πιθανώς επηρέασει κάθε τομέα της ζωής μας, συμπεριλαμβανομένης της ψυχικής μας υγείας, της λειτουργικότητάς μας και των σχέσεών μας. Τα παιδιά και οι έφηβοι, πιο ευάλωττοι εκ φύσεως, έχουν υψηλότερους παράγοντες επικινδυνότητας και χρήζουν βοήθειας από το πλαίσιό τους στους αβέβαιους αυτούς καιρούς που βιώνουν. Μαζί μπορούμε να βρούμε τρόπους για να φροντίσετε τόσο τη δική σας ψυχική υγεία, όσο και των παιδιών σας, και να λειτουργήσετε σαν την προστατευτική ασπίδα ασφαλείας που χρειάζονται.